Gatunek: POMIDOR GRUNTOWY
Pomidor – Lycopersicon esculentum Mill.
Rodzina:Psiankowate-Solanaceae
Pochodzi z Ameryki Południowej z Peru albo z Ameryki Środkowej z Meksyku gdzie był rośliną uprawianą przez Indian. Do Europy został przywieziony w XVI w., ale dopiero pod koniec XVIII w. pomidor był traktowany jako warzywo.Owocem pomidora jest soczysta dwu- lub wielokomorowa jagoda o kształcie kulistym, mniej lub bardziej spłaszczona, wydłużona. Barwa jest u większości uprawianych odmian czerwona ale może być także malinowa, różowa, żółta albo biała w zależności od rodzaju i ilości barwników znajdujących się w skórce i miąższu owoców (czerwonego likopenu, żółtego karotenu). Komory owoców są wypełnione galaretowatą substancją,w której znajdują się nasiona.
Owoce pomidorów stanowią bogate źródło witaminy C, A i witamin z grupy B oraz kwasów organicznych (kwasu cytrynowego j jabłkowego). Cukry występują w pomidorach w postaci glukozy i fruktozy. Zawartość tych ważnych fizjologicznie substancji odżywczych jest cechą odmianową ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych, miejsca uprawy i pory roku, stopnia dojrzałości.
Wymagania:pomidor jest rośliną klimatu ciepłego,jest bardzo wrażliwy na nagłe i silne zmiany temperatury.Pomidory nie mają dużych wymagań glebowych, mogą być uprawiane na każdej glebie odpowiednio zasobnej w składniki pokarmowe, niezbyt ciężkiej, nie podmokłej i łatwo nagrzewającej się. Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji i wysokich wymaganiach w stosunku do temperatury i światła dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady.Owoce powinny być zbierane często, z roślin uprawianych w gruncie owoce zbiera się co 3-5 dni.Zbiór w uprawie polowej należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.